ژنراتورهای قدرت به لحاظ ابعاد، توان خروجی، قیمت و همچنین قابلیت اطمینان و امنیت سیستم قدرت به عنوان یکی از مهمترین تجهیزات شبکه بهشمار میروند و به عنوان قلب سیستم تولید انرژی الکتریکی شناخته میشوند. این تجهیزات در زمان بهرهبرداری، تحت تنشهای چهارگانه (الکتریکی، مکانیکی، گرمایی و محیطی) قرار دارند. از طرفی بسته به نوع ساختار، کارکرد، جنس مواد بهکار رفته و… این تجهیزات پس از گذشت چند سال دچار خرابی خواهند شد. خرابیهای ایجاد شده را میتوان در دو دسته طبقهبندی کرد. دسته اول خرابیهایی که بهصورت ناگهانی در اثر رخداد حوادث طبیعی، خطای انسانی، وضعیتهای نامساعد بهرهبرداری و ایجاد خطا در سیستمهای جانبی رخ میدهند. این خطاها عموماً توسط سیستم حفاظت کشف و مسدود میشوند. دسته دوم خرابیهایی که در اثر کارکرد مداوم تجهیز در وضعیتهای بهرهبرداری گوناگون و قرار گرفتن تحت تنشهای چهارگانه مذکور، به مرور زمان در قسمتهای ضعیفتر سیستم ایجاد میشوند، این نوع خرابیها عموماً در زمانهای آغازین، سیگنالهای الکتریکی، صوتی، گرمایی، تشعشعات الکترومغناطیسی و شیمیایی ایجاد میکنند، از اینرو شناسایی بههنگام آنها توسط سیستمهای مانیتورینگ امکانپذیر میباشد.
بیشترین خرابی ژنراتور در بخش عایق استاتور رخ میدهد، از اینرو آنالیز تخلیهجزئی به عنوان موثرترین روش برای شناسایی عیوب این بخش، قابلیت شناسایی و تشخیص انواع خرابی درسیستم عایق استاتور را دارد.
اندازهگیری آنلاین و آنالیز تخلیهجزئی (Partial Discharge)
عیوب مربوط به عایق و موقعیت مکانی روتور باعث ایجاد تغییرات و مشخصه های خاصی در نمودار شار فاصله هوایی ژنراتور های قدرت می شود. از این رو اندازه گیری و آنالیز این سیگنال در بهبود عملکرد و افزایش عمر ژنراتور حائز اهمیت می باشد.
اندازهگیری آنلاین و آنالیز شار فاصله هوایی روتور (Rotor Flux)
یکی از قسمت های پرتنش و مستعد خرابی در ژنراتورهای قدرت یاتاقان ها هستند. با اندازهگیری و آنالیز سیگنالهای ولتاژ و جریان شفت میتوان عیوب مربوط به این بخش را شناسایی کرد.
اندازهگیری آنلاین و آنالیز ولتاژ و جریان شفت (Shaft Voltage & Shaft Current)
اندازهگیری دمای بخشهای مختلف ژنراتور نقشی موثر در تشخیص انواع عیوب دارد، عیوب سیمپیچ و هسته، عیوب مربوط به سیستم خنککنندگی ژنراتور، مسدود شدن مجاری آب و اثر بخشی هیدروژن (H2) در سیستم خنککنندگی، از طریق آنالیز دما قابل تشخیص خواهد بود. همچنین پایش همزمان این سیگنال به همراه سایر سیگنال ها میتواند در صحت و دقت تشخیص عیوب موثر می باشد.